+47 988 40242

Det har de siste årene kommen mange bildedelingstjenester hvor man kan laste ned gratis bilder, og samtidig ha full bruksrett på disse bildene. Fotografer laster opp sitt innhold til tjenester som f. eks. Pixabay, Unsplash, og mange andre sider som er bygget opp rundt samme prinsippet. Litt av ideen er at man skal donere litt til fotografen når bildene lastes ned, det er en knapp man kan klikke på som genererer en tikroning til en kopp kaffe for fotografen som har tatt seg bryet med å redigere bildet, tagget og lastet det opp. Hvor mange kan med hånden på hjertet si at de faktisk sender denne lille donasjonen til den hardtarbeidende fotografen?

En uting innen nettsidedesign

Tenkte det ja, det er nok ikke mange som har sendt den tikroningen til fotografen som takk for at bildet kunne brukes. Bilder fra slike tjenester blir brukt mye innen nettsidedesign. Vi mener at dette faktisk er en uting, og en utnyttelse av en yrkesgruppe hvor mange jobber hardt med kamera som verktøy for å tjene til livets opphold. Å utnytte dette ved å ukritisk bruke gratis bilder i et kommersielt produkt for å tjene mer penger er smålig og svært uprofesjonelt, og ikke minst uetisk. Det sier litt om integriteten til webbyrået!

Aldri gratisbilder

Du vil aldri oppleve av fbStudios leverer nettløsninger med slike bilder. Ja, vi bruker stockbilder der hvor kunden ikke har bilder selv, eller hvor vi selv ikke får tatt bilder til nettsidene, men alt fbstudios bruker av bilder fra eksterne fotografer blir betalt for. Vi bruker tjenester som Shutterstock, Adobestock, Freepick´s betalingstjeneste og kun premiumbilder. Skulle vi en sjelden gang hente et bilde fra f. eks. Pixabay, ja da sørger vi å betale for bildet vi bruker ved å trykke på «By me a coffee» knappen.

Hvordan vet vi at det ikke blir betalt?

Det er faktisk basert på erfaring. fbStudios har i mange år fotografert og levert bilder til profesjonelle aktører som Getty Images, Shutterstok, iStock osv. Som en liten test ble det lagt ut en liten serie av bilder på Pixabay for å måle hvor mange som faktisk trykker på knappen for å donere en tier til fotografen. Et av bildene er et vidvinkelbilde av Vøringsfossen, og med et kjapt bildesøk finner vi bildet igjen på websidene til flere norske turoperatører. Det betyr altså at bildet er lastet ned uten å følge anmodningen fra bildedelingstjenesten om å donere en tier, for så å gå inn i et kommersielt prosjekt hvor webbyrået igjen helt ukritisk tjener penger på å bruke bildet i sitt design. Statistikken viser at bilde er lastet ned 12.581 ganger, og det har ikke generert en eneste kaffekopp.

Spør byrået ditt

Spør byrået ditt hvor bildene kommer fra! Om byrået bruker denne typen tjenester uten tanke for at man bør takke for bidraget med en liten donasjon for flotte bilder, ja da bør man kanskje styre unna nettopp det byrået. Det ser heller ikke bra ut for deg som kunde at du har denne typen bilder på websidene dine.